
Pentru a se pune bazele unui psihic sănătos este necesară o delimitare clară intre sistemul copiilor și cel al adulților. Pentru a ajunge la vârsta adultă, pentru a trăi în mod independent, omul are nevoie de formarea optimă a următoarelor funcții psihice: toleranța la frustrare, instanța conștiinței morale, atitudinea pozitivă față de muncă si disponibilitatea de a face performanță. Stadiul oral – copilul experimentează lumea care devine din ce în ce mai mare, aceasta începe să deosebească sinele său de sinele fiecărei persoane din mediul său; Stadiul anal – copilul descoperă că o reacție are o contrareacție. Psihicul copilului percepe o persoană adultă ca pe o limitare a propriei individualități, ceea ce duce la formarea neuronului pentru percepția oamenilor. Se poate însă ca unii copii să rămână blocați in stadiul de formare a neuronului de percepție a obiectelor, astfel ei învață că obiectele nu opun rezistență și din păcate se poate ajunge în situația în care aceștia se comportă cu oamenii ca și cum ar fi obiecte. Este important să aibă loc o oglindire a copilului prin intermediul emoțiilor corespunzătoare, pozitive sau negative. Odată cu creștere vârstei devine tot mai important ca în locul delimitării să apară modelul, așadar copii recunosc funcțiile psihice la părinții lor și le pot lăsa să se maturizeze în ei înșiși prin antrenament permanent.
Trăim într-o lume în care „a fi ocupat” a devenit o normă, nu o excepție. Încărcătura zilnică, presiunile sociale și lipsa de echilibru între viața personală și cea profesională ne pot conduce, treptat, către ceea ce specialiștii numesc epuizare emoțională sau burnout.
Ai avut vreodată senzația de déjà vu într-o ceartă sau o neînțelegere, simțind că retrăiești același scenariu cu final previzibil și neplăcut? Acestea sunt jocurile psihologice – serii repetitive de tranzacții ulterioare care duc la un “beneficiu” negativ (sentimente de vinovăție, furie, tristețe, superioritate etc.). Jucăm aceste jocuri în mod inconștient, adesea pentru a obține atenție (chiar și negativă,
Te-ai întrebat vreodată de ce unele conversații te energizează și te fac să te simți înțeles, în timp ce altele te lasă confuz, frustrat sau chiar rănit? De ce repetăm anumite tipare în relațiile noastre, chiar și atunci când ne dorim altceva? Răspunsurile pot fi găsite într-o abordare psihologică fascinantă și practică: Analiza Tranzacțională (AT).